Придружник за учење (Kitt)

11.914 ден

Разновиден, меѓунаставен придружник робот за работа во училницата.

Достапно по нарачка

Димензии: 13.5 cm x 8 cm


Придружникот за учење Kitt е повеќенаменски робот кој им помага воспитувачите во доставувањето содржина и оценувањето на напредокот на учениците, а истовремено ги охрабрува децата да се сигурни во своето учење.
На своето најосновно ниво, Kitt е недвижен робот кој се однесува како флеш-уред. Кога е поврзан на компјутер, (преку USB-кабел или приклучна станица), воспитувачите можат да управуваат датотеки со аудио, видео и слики директно на роботот. Учениците потоа можат да ја гледаат и/или слушаат содржината користејќи ги контролите на телото на роботот. Kitt има интегрирана камера, микрофон и звучник, при што сите податоци се складираат на micro SD картичка (вклучена SD-картичка од 8 GB) – не е поврзан уред; работи како што е замислено како самостоен дел од технологијата.
Ова значи дека воспитувачите можат лесно да испорачуваат индивидуализирана студентска содржина; тие можат да поставуваат групни задачи за учениците да ги следат додека се во центри и можат да испраќаат домашни задачи на Kitt, што го прави идеален за мешани и хибридни средини за учење.

Kitt поддржува различни датотеки, вклучувајќи:

 • Фотографии – Тие може да се гледаат на екранот на лицето на Kitt. Овие би можеле да се состојат од флеш-карти за фонтика, фотографии од историски артефакти, фотографии од познати слики или фотографии од домот на учениците за вознемирените ученици.
 • Аудио датотеки – може да се слушаат со помош на контролите на телото на Kitt. Тоа може да бидат парчиња музика, поезија, аудиокнига или пораки од дома за вознемирени ученици.
 • Видео – Kitt поддржува видеа снимени на уредот Kitt. Тоа може да бидат видео клипови од цело училиште, објаснување од наставник или порака до дете кое учи дома од неговите соученици.

Kitt може да се користи на најразлични начини во училницата, но, како робот-придружник, може да го поддржи ученикот во независното собирање докази за формативно оценување додека го споделуваат своето учење со роботот. Децата можат да одговорат на наставните активности со директно снимање на нивните одговори на Kitt. Ова може да се направи на еден од трите начини:

 • Аудио снимање – Ова може да вклучува читање книга или давање вербални одговори на прашања. Учениците можат да снимаат аудио одговор директно до Kitt. За време на снимањето, очите на Kitt ќе се вклучат и ќе го мотивираат ученикот. Откако ќе заврши снимањето, учениците можат да слушаат и, доколку е потребно, да го избришат снимањето и да започнат повторно.
 • Фотографија – Учениците можат да ја завршат својата работа рачно (изработка, сликање, пишување во книга или на мини табла и слично) и да го користат Kitt за фотографирање на нивната работа. Кога е избран режимот за фотографирање, Kitt ќе одбројува од три до еден и ќе ја отслика камерата на екранот за да му овозможи на корисникот да се увери дека сè е во рамката. Сликите може да се гледаат и избришат доколку е потребно со помош на менито на Kitt.
 • Снимање видео – Ако активноста е подинамична, како свирење инструмент, изведување танцова рутина, завршување научен експеримент или ако ученикот треба да „покаже и каже“, снимањето на видео може да биде посоодветно. Кога учениците снимаат видео, Kitt ќе одбројува од три до еден и ќе го отслика снимањето на видеото на својот екран за да е видкливо на корисникот. Снимените видеа може да се пристапат, прегледуваат и бришат преку опциите на менито на Kitt.

Покрај поддршката во училиштата во собирањето докази за формативно оценување, Kitt има голем број атрибути на дружење кои им овозможуваат на децата да изградат однос работејќи со малиот робот. Тие вклучуваат:

 • Kitt се буди и задремува кога работи напорно.
 • Kitt реагира на допир и гушкање.
 • Kitt ужива кога зборуваат – неговото лице се менува за да го покаже тоа.
 • Kitt знае кога е сончево и ги става очилата за сонце ако стане премногу светло
 • Kitt знае кога е подигнат во раце и реагира на тоа.
 • Kitt ги поддржува учениците во концентрацијата – неговото тело ја осветлува работата и неговата функција за тајмер им помага на децата да се фокусираат на темпирани задачи.
 • Kitt исто така сака да се дотерува. Има магнети во задниот дел за да овозможи едноставна облека направена од ученик да се прикачи на неа со помош на штипка или спојка за хартија.

Инклузивноста и пристапноста се во срцето на дизајнот на Kitt. Воспитувачите можат да го приспособат секој Kitt на нивните уникатни потреби преку прилагодување на јачината на звукот и осветленоста, целосна контрола на хаптичките повратни информации и користење на гласовните инструкции. Kitt вклучува и брајова ќелија на централното копче за лесно користење.
Kitt е наменет да се користи во средина за учење еден-на-еден, но исто така може да биде споделен од двајца до тројца ученици за време на нивните активности.

Поставки за колачиња (cookies)​

Неопходни колачиња (Necessary cookies) – секогаш активни

Неопходните колачиња помагаат една веб-страница да биде употреблива со овозможување на основните функции, како навигацијата низ страницата, употребата на кошничка за купување (shopping cart), наплата и сл. Без овие колачиња, веб-страницата не може да функционира правилно.

Со користење на нашите услуги, се согласувате да користиме неопходни колачиња. За повеќе информации прочитајте ја политиката за колачиња или политиката за приватност.