WheelSim Симулатор

Симулатор за е-инвалидска количка

Што е WheelSim симулаторот?

WheelSim е виртуелен симулатор за е-инвалидска количка кој им овозможува на луѓето со оштетувања од сите возрасти да научат и да ја извежбаат контролата на е-инвалидска количка во реалистична симулација.

WheelSim_01
WheelSim_02

Покрај основните вештини за користење на е-инвалидска количка, посебен акцент е ставен на подучувањето и поттикнувањето на правилата на однесување поврзани со сообраќајот со цел да се подготви за возење во патниот сообраќај.

Симулаторот овозможува да се направат важни поставки како што е максималната брзина на електрична инвалидската количка. Имплементираната физика на инвалидска количка одговара на електрична инвалидска количка со централен погон.

WheelSim може да се користи на компјутер на екран (2D) и во VR (виртуелна реалност) преку Oculus VRСо поврзувањето на Oculus, возењето во двете верзии се одвива во VR.

Опции за симулација

Возење

Достапни области и задачи:

Парк за вежбање

Можете слободно да се движите во паркот за вежбање и да испробате различни ситуации како што се рампи, наклони и рабови. Овде нема други учесници во сообраќајот, како пешаци или автомобили.

Временско тестирање

Постојат вкупно четири различни патеки за избор, кои треба да се завршат што е можно попрецизно. Патеките се обележани по линии на теренот, а мора да се поминат три пати и додека се мери времето. Фокусот е помалку на брзината, а повеќе на точноста со која што патеката е помината. Допирањето или преминувањето на линиите пресметува дополнително „казнено време“.

Задачи

Има четири активности кои обучуваат реални ситуации и правилно однесување на патот:

  • Возење во затворен простор во стан
  • Преминување на улицата на пешачки премин со пешачки семафори
  • Преминување на улицата на пешачки премин без пешачки семафори
  • Преминување на улицата без пешачки премин
Слободно истражување

Во оваа симулација градот може да се истражува без активности.

Учење

WheelSim нуди избрани ситуации релевантни за секојдневниот живот и видеа за учење и тренирање на правилното однесување „чекор по чекор“. Областа за учење првенствено е наменета за помлади корисници и лица со потешкотии во учењето.

За безбедна навигација во WheelSim, неопходно е успешно да се завршат четирите задачи во областа „Возење“. Сите видеа за обука користат наратив кој е лесен за следење – на пример, како да ја управувате електричната инвалидска количка во затворен простор на стан или како правилно да го поминете патот на премин со пешачки семафори.

Достигнувања

Редовното вежбање заедно со гледањето видеа за обука се наградува со отклучување значките за достигнувања.

Ова е наменето да ги привлече особено помладите корисници и да ги мотивира да вежбаат почесто и подолго.

За кого е наменет WheelSim?

Луѓето од сите возрасти кои треба да добијат или штотуку добиле електрична инвалидска количка можат да научат како безбедно да управуваат со електрична инвалидска количка на компјутер преку виртуелниот свет.

Физиотерапевтите и професионалните терапевти можат да ја користат апликацијата за обука за инвалидска количка и исто така да ја користат апликацијата за разјаснување на различни прашања, на пр. да испробате различни влезни уреди за контрола.

WheelSim може да помогне и при проценка на возење во различни ситуации и локации. Ова им овозможува на терапевтите и давателите на инвалидски колички објективно да ја проценат способноста на поединецот да ја контролира електричната инвалидска количка.

Влезни уреди

WheelSim работи со различни влезни уреди, како што е тастатурата. За оптимална употреба, се препорачуваат алтернативи на компјутерско глувче, или џојстици за игри кои овозможуваат контрола што е споредлива со реалните електронски инвалидски колички, на пр. џојстикот Optima.

Купете го ABC WheelSim!

Поставки за колачиња (cookies)​

Неопходни колачиња (Necessary cookies) – секогаш активни

Неопходните колачиња помагаат една веб-страница да биде употреблива со овозможување на основните функции, како навигацијата низ страницата, употребата на кошничка за купување (shopping cart), наплата и сл. Без овие колачиња, веб-страницата не може да функционира правилно.

Со користење на нашите услуги, се согласувате да користиме неопходни колачиња. За повеќе информации прочитајте ја политиката за колачиња или политиката за приватност.