Трекбол (n-Abler)

27.931 ден

Високо приспособлива алтернатива на компјутерското глувче, специјално дизајниран да одговори на потребите на компјутерските корисници со ограничена контрола на рацете, тешкотии во моторните вештини, лоша координација на рацете и очите, неумешност со раце и неволни мускулни грчеви.

Достапно по нарачка

Димензии: 23.5 cm x 13 cm x 7.5 cm
Висина на потпирачот за дланка: околу 5 cm


n-Abler трекбол е особено погоден за деца и млади луѓе со некои посебни образовни потреби, потешкотии во учењето, за оние кои работата бара долги периоди на користење на компјутер и за постари луѓе и други лица со попреченост во движењето.
Големата топка бара само лесен допир кој заедно со функциските копчиња овозможува лесна навигација, селекција и манипулација со предмети на екранот на компјутерот.
Овој трекбол имитира компјутерски глушец, но со контрола на врвот на прстот и потреба од само минимално движење на рацете, го намалува заморот на зглобовите и лактите, бара многу помалку напор и е помалку заморен. Симетричниот дизајн им овозможува на корисниците да работат со било која рака без да мора да го држат зглобот под неудобел агол, а уредот може да се конфигурира и за работа со „лева рака“. Неговата голема, интегрирана потпора за раце/одмор за дланка го прави работното држење порелаксирано и помалку напрегнато, а за корисници со ограничено движење овозможува посебни копчиња за двојно кликнување и влечење.
Брзината на курсорот може да се избере со помош на копче на задниот дел од уредот, за да се приспособи движењето на курсорот на точните потреби на корисникот.
n-Abler има два приклучоци од 3.5 mm, кои може да се програмираат да функционираат како кое било од шесте вградени копчиња (вклучувајќи ја брзината), а за корисниците на кои им е тешко да се користи прекинувачот, може да се програмира функцијата Dwell Click за да се овозможи целосно користење на n-Abler без прекинувачи.

Карактеристики:

  • Цврста конструкција и ергономски дизајн
  • Голема топка од 6.3 cm за лесна контрола на курсорот
  • Копчињата со кодирани бои се монтирани специјално за да се спречи случајно активирање
  • Има копче за горе/надолу или лево/десно само движења на курсорот и можност за лизгање
  • Звучни (може да се исклучат) и визуелни предупредувања што укажуваат на избор или промена на функцијата
  • Контрола на брзината на курсорот
  • Функција Dwell Click
  • Лесна инсталација, без драјвери
  • Прицврстување со три точки за системи за монтирање
  • Автоматско откривање PS2 и USB протоколи

Поставки за колачиња (cookies)​

Неопходни колачиња (Necessary cookies) – секогаш активни

Неопходните колачиња помагаат една веб-страница да биде употреблива со овозможување на основните функции, како навигацијата низ страницата, употребата на кошничка за купување (shopping cart), наплата и сл. Без овие колачиња, веб-страницата не може да функционира правилно.

Со користење на нашите услуги, се согласувате да користиме неопходни колачиња. За повеќе информации прочитајте ја политиката за колачиња или политиката за приватност.